Nawożenie gleby kwasami organicznymi pozwala skutecznie borykać się z podstawowymi problemami współczesnego rolnictwa. Biohumus zwiększając wzrost systemu korzeniowego roślin skutecznie chroni je przed spotykanymi w ostatnich latach okresami suszy. Uprawy warzyw, których korzenie sięgają na dużą głębokość są zdolne przetrwać nawet temperatury przekraczające 30 stopni Celsjusza zachowując jednocześnie wszelkie właściwości odżywcze oraz smakowe. Jest ponadto niezastąpiony jako środek redukujący straty plonów po gradobiciu czy uszkodzeniach mechanicznych roślin. Jako naturalny, organiczny stymulator wzrostu, zwiększa szybkość przyrostu części zielonych warzyw umożliwiając ich kwitnienie oraz wiązanie owoców. Preparat próchnicowy w postaci nawozu THE TOTALHUMUS powoduje ponadto zwiększenie lepkości soku komórkowego w roślinach, co czyni je bardziej odpornymi na przymrozki pojawiające się po okresie ich wzrostu. Nawozy humusowe stosowane do uprawy warzyw to także doskonała, naturalna zaprawa dla nasion. Zawierające przyjazne dla roślin mikroorganizmy, w naturalny sposób walczą z pasożytami, bakteriami oraz grzybami, atakującymi jeszcze przed fazą kiełkowania. Nawóz ekologiczny do warzyw, zawierający naturalne kwasy huminowe zmniejsza również okres niekorzystnego wpływu herbicydów na uprawy warzyw, co znacząco poprawia ich właściwości odżywcze oraz smakowe. Kwas humusowy chroni rośliny także w okresie ich przechowywania, zapobiegając powstawaniu procesów gnilnych.